Volg je hart en en handel pro-actief: het proces van werk naar werk in een nutshell.

We leven in een onzekere tijd. De ene week is het winter, de volgende week lente. Hoe zit dat met werk? Wat gebeurt er als de corona-steunmaatregelen ophouden? Worden corona-golven dan vervangen door een werkloosheids-golf? Of zal de de economie zienderogen opfleuren? Dat kunnen economen en andere experts nog niet goed voorspellen. Hoe gaan we om met deze onzekere factoren als het gaat om onze loopbaan?

Pro-actief handelen

Wacht niet af, maar denk actief na over je toekomst. Heb je het nog naar je zin in werk? Kun je je kwaliteiten inzetten en ontwikkelen? Heb je de speelruimte om het werk naar eigen goeddunken in te richten en uit te voeren? Sluit het werk aan bij wat je belangrijk vind in werk en leven? Reflecteer op deze vragen, bespreek ze met een maatje, schrijf er iets over op. En, als je tot de conclusie komt dat het werk voor minder dan 50% aansluit op je wensen, waarden en talenten, dan is een volgende stap nodig.

Orienteren op je persoonlijke profiel

Mensen zijn het meest succesvol in werk en loopbaan als ze functioneren op het kruispunt van hun plezier/uitdagingen aan de ene kant en hun talenten aan de andere kant. M.a.w. doe waar je hart sneller van gaat kloppen en zet daarbij je sterkste kanten in. Vind je het lastig om te benoemen welke die zijn? Ga dan in je herinnering na wanneer je voor het laatst een kick kreeg van iets dat je deed: iets waar je jezelf helemaal aan kon overgeven, waar je energie van kreeg, waarbij je de tijd vergat. Iets waar je achteraf met veel tevredenheid en trots op terugkeek (terugkijkt). Wat deed je toen? Welke kwaliteiten en competenties zette je in? Het terughalen van een paar van die succeservaringen kan je al helpen om in een bepaalde richting te gaan denken. Soms is het nodig hierbij een gesprekspartner in te schakelen. We kunnen namelijk niet altijd even realistisch naar onszelf en onze talenten kijken. Uit deze succeservaringen kunnen we dus ingredienten halen die we kunnen gebruiken voor het samenstellen van een persoonlijk profiel met daarin: onze interesses, competenties en waarden.

Vertalen naar je professionele profiel

De vertaalslag van je persoonlijke profiel naar je professionele profiel vraagt creativiteit en orientatie. Het helpt enorm om met een beschrijving van je persoonlijke profiel enkele mensen te vragen om samen, bij een kop koffie, te brainstormen over mogelijke passende soorten werk en werkomgevingen. Een volgende optie is om sites te bezoeken die je kunnen helpen om de vertaalslag te maken. Een paar sites zijn 123test.nl, carrieretijger.nl en https://www.jobpersonality.com. Je kunt ook vacature-sites bezoeken en kenmerken van jouw persoonlijke profiel invoeren en kijken welke vacatures dan getoond worden. Als het goed is, komen uit deze activiteiten mogelijkheden voor soorten werk en functies die op zijn minst ‘in de buurt komen’ van wat je zoekt.

Netwerken

De beste manier om zicht te krijgen op de inhoud van het soort werk dat je voor ogen hebt, is netwerken: praten met iemand die dat werk doet en/of in een organisatie werkt waar jij ook zou willen werken. Probeer via via in contact te komen met deze mensen voor een kop koffie en vraag ze als een nieuwsgierige journalist wat ze doen, wat ze belangrijk vinden in hun werk, welke ontwikkelingen er zijn in de werksoort, waar ze tegen op zien, welke kwaliteiten ze inzetten, waar ze zorgen over hebben, etc…. Er is maar één vraag die je in deze fase nog niet moet stellen: hebt u werk? En weet: iedereen die werk doet waar hij van houdt, praat graag over zijn werk. Je doel is: een zo goed mogelijk beeld krijgen van wat voor werk jij zoekt en wat jij wilt en kunt betekenen voor een werk- of opdrachtgever.

Solliciteren

Als je dan scherp(-er) op je netvlies hebt wat je wilt, kun je doelgericht gaan solliciteren. Wie weet heb je gaandeweg je orientatie al nuttige contacten gelegd of kun je via deze contacten weer nieuwe contacten leggen. Want de meerheid van alle werk wordt uiteindelijk via netwerk-contacten ingevuld. Als je een heldere focus hebt op wat je wilt, stem je daar je c.v. precies op af. Nuttige tips hiervoor vind je in het boek Jobmarketing 3.0 van Aaltje Vincent. Je kunt gericht solliciteren op een vacture (die je eerder zult traceren als je effectief hebt genetwerkt in de richting die je uit wilt) of open solliciteren.

Zie ook LinkedIn    https://www.linkedin.com/post/edit/6767070718329942016/