Inspiratie

Ineke: ‘Ik hou erg van de natuur, alles wat groeit en bloeit, maar ook van boeken, gedichten en muziek. Familie, vrienden, collega’s, opdrachtgevers en cliënten met en voor wie ik mag werken, kunnen mij inspireren. Verder heb ik in mijn leven enkele wijze leraren leren kennen van wie ik veel geleerd heb en leer. En er zijn bekende mensen die mij geïnspireerd hebben, ook of juist in mijn werk.’

mandelaNelson Mandela – voor mij hét voorbeeld van iemand die in alle omstandigheden trouw aan zichzelf bleef en in staat was om in een zwaar getraumatiseerd land grote veranderingen op effectieve en vooral ook geweldloze wijze door te voeren. Mandela was een dienend leider die respect en verzoening hoog in het vaandel had staan.  

 

bruceBruce Springsteen – ‘puur’ en ‘eerlijk’ zijn de woorden die bij hem komen bovendrijven. Springsteen leeft zijn talent en passie. In wat hij doet, toont hij respect voor anderen, hij is een mensenbinder. Dat zie je in de manier waarop hij samenspeelt met zijn band, contact maakt met zijn publiek, verzoeknummers honoreert en doorspeelt, ook als de regen met bakken uit de hemel valt (de Goffert, Nijmegen, juni 2014). En dan zijn energie en inzet. Een concert van hem straalt een en al levenslust uit en die brengt hij over op zijn publiek.

fridaVrouwelijke beeldende kunstenaars als Frida Kahloo, Camille Claudel en Nicky de Saint Valle. Vrouwen die grensverleggende kunst maakten. Zij hadden de tijdgeest van de vorige eeuw niet mee, maakten kunst tegen de verdrukking in. Ze weken niet, hoezeer ze ook werden tegengewerkt. Voor Frida Kahloo kwam daar nog bij dat zij met een zware fysieke beperking moest omgaan, in een omgeving vol geweld (Mexico). Frida, Camille en Nicky gingen voor waar ze voor stonden en waren sterke, creatieve en autonome personen.’

Imagination is the beginning of creation. You imagine what you desire; you will what you imagine, and at last you create what you will.
George Bernard Shaw
Wijsheid begint met verwondering
Socrates